27 Şubat 2010 Cumartesi

Kars'ta dost ve kaşar

Renkli, taşkın ve şahsına münhasır ülkemizin en doğu köşeşinde bulunan Kars en son keşfettiğim noktalardan biri.
Kars'ın şehir olarak guzelliği ve farklılğı bir yana, buranın en meşhur ürünleri kazı ve kaşarıymış. Kazı anlatamıyorum, çünkü ilerde "çiftçi" olmaya karar vermiş oğlum çok üzülüyor. Fakat, Bay Afiyet olarak Kars Kaşar'ından bahsetmeyi bir görev bilirim.



Nerden nereye diyeceksiniz; açıklamamda fayda var. Hanım tarafından Antalya'ya olan bağlılığım ve güneş altında snowboard yapmaya bayıldığımdan her sene bir kere Saklıkent'e kaymaya giderim. Bu harika yerde kayarken oradaki 500 evden sorumlu olan elemanın Kars'taki köyünden getirerek sattığı eski kaşarı büyük zevkle satın almaktaydım. Zaten aşina olduğum bu tadı, bu kış bir de yerinde tadma fırsatım oldu.



Kars kaşarının üç dört farklı türü var. Bunlar arasından bir sene beklemiş olanı en makul olanı. Rengi koyu sarı, kenarları küflü. Keserken bir kere bir taraftan kesilmeli, daha sonra diğer taraftan. Böylelikle, peynir kendini muhafaza edebilsin.

Gravyerin ise büyük deliklisi ve koyu renklisi makbul olanı. Gerçekten tadına baktığınızda, farkı anlıyorsnuz. Her iki peynirin de kilosu, aşağı yukarı 12 TL'ye satılmakta.



Kars'tan peynir almadan dönülmez! Peynirinizi Taşkın Ticaret'ten almanızı tavsiye ederim. Hani diğerlerinden farkı nedir aslında bilemem ama benim hoşuma gitti. Çok icten konusan, sattığı ürünü iyi tanıyan bir satıcı vardı. Dükkana girdiğim andan çıkıncaya kadar, en az 10 kere "herşeyin yenisi daha iyidir, ama dostun ve kaşarın eskisini tercih etmek gerekir" deyip durdu.



Burada eski ve taze kaşar türlerinin yanı sıra, organik bal, tereyağ, kaşar göbegi, gravyer, tel peynir, kaymak gibi urunler de mevcut. Kars soğuğunda size ikram edilen, şükran içinde yudumladığınız sıcak çay eşliğinde, hepsinden size güzel guzel satıyorlar.Ondan da, bundan da derken, dükkanı satın alırsanız, kargo ile de yollayabiliyorlar.


Ben derim ki, mutlaka Kars'a gidin ve hem dost edinin hem de kaşar!

Bay Afiyet
4/3/2010

4 yorum:

Adsız dedi ki...

kars ta kaşar üreticisinden alınır.FABRİHA DİREK SATIŞ MAĞAZASI:
KARS GÖKSU MANDIRA BOZYİĞİT BAL VE SÜT ÜRÜNLERİ TOPTAN VE PERAKENDE SATIŞ YERİ.ÜRÜNLERİMİZ KENDİ İMALATIMIZ OLUP TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞINDAN GIDA ÜRETİM SERTİFİKALI OLUP MARKALI MARKA TESCİLLİ AYRICA TAHLİLLERİ DE MEVCUTTUR.TÜRKİYENİN HER YERİNE KARGO HİZMETİMİZ VARDIR.İSTER 1 KG İSTER 1000 KG ADRESE TESLİM.
TEL:0474 212 23 14
FAX:0474 212 11 17
WEB:www.goksumandra.tr.cx

Adsız dedi ki...

Merhabalar yazmış olduğunuz Taşkın Kaşar ve Bal yeri ile iletişime nasıl geçebiliriz ??

Adsız dedi ki...

karsın akla gelen ilk meşhur ürünü eski kaşar gravyer ve tabiki kazıdır.
denemenizi tavsiye ederim.www.yoreseltatlarimiz.com da :) aliye

Adsız dedi ki...

eski kaşarın en lezizi taşkında tabiki taşkında www.yoreseltatlarimiz.com da gravyer çiçil ve kazı ile beraber

Related Posts with Thumbnails