Hatta zarif ve mütevazi de!
Karaköy'de, Kemankeş Sokak'ta üç ay önce açılan Maya adlı lokantayı tanımlamak için böyle bir sürü Z'li sıfatlar kullanmak geliyor içimden.
Uzayan baharda dalgalanan ruhunuzu demlendirmeniz için önerdiğimiz Karaköy Lokantası'nın hemen yanında bulunuyor Maya.
"Kızınız Defne'yi, Oğlumuz İskorpit'e" adlı yemek kitabını duymuş muydunuz?
O kitabın yazarı Didem Şenol lokantanın sahibi. Kendisi menüyü hazırlıyor ve bizzat mutfağa giriyor. O tarihte tezgahlarda ne varsa o pişiyor Maya'da. En taze ürünler, mümkün olan en yalın şekliyle hazırlanıp, sunuluyor.
Fırında kırmızı soğanlı, kaparili çipura yedim, çok keyifliydi.
Aklım ise salatalıklı yoğurt soslu mücverde kaldı.
Herşey iyiydi, hoştu, olması gerektiği gibiydi. Ta ki tatlıya kadar. Tatlıda olan oldu, ipler koptu.
Güllü dondurmadan bir kaşık aldığım zaman ne olduğumu şaşırdım! O ne lezzet! Sonra hızımı alamayarak kağıt helva arasında çilek soslu vanilyalı dondurmayı da denedim. Bizim masadan tatlılar için yapılan tezahürat duyulmuş olacak ki, Didem Hanım bir de panna cotta'yı tatmamız için ikram etti. Nasıl lezzetliydi, anlatamam! (Oysa benim burada işim lezzetleri anlatmak)
Sonra öğrendim ki, lezzetin sırrı kullanılan sütteymiş: Aysun Hanım'ın sütü.
Süt inek sütü, merak etmeyin. Aysun Hanım ise bu olaya baş koymuş bir hayvançifliği sahibi.
İstanbul ve civarında yaşayan ve böyle yiyip içmeye devam edilirse sonumuzun hayırlı olmayacağı endişesini taşıyan kişilere ve Maya gibi, iyi yemek yapmanın iyi malzeme kullanmaktan geçtiğini bilen işletmelere süt tedarik ediyor.
Galiba lezzetli yemek yapmanın iki püf noktası var:
Yemeğe gösterilen özen ve o yemeği yiyecek insana duyulan saygı.
İskorpit'in annesi/Defne'nin kayınvalidesi bunların ikisini de yakalamış görünüyor ve Maya'da neticeyi bizlere tevazuyla sunuyor.
Bayan Bal Şeker
06/08/2010
4 Ağustos 2010 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
Ercu'yle biz de bayıldık vallahi :) Fırında 6 saatte pişmiş bir kuzuyla müşerref olma zevkine ulaştık. Sevdiğim bir arkadaşım denese "enfessssss" derdi...İstikamet Karakoy olduğunda, nerede yemek yeneceğine karar vermek zor olacak :)
Fiyatlar nasıldı??
Şekil 2 A'da gördüğünüz çipura 16 TL. Mücver 9 TL. Helvalı, çilek soslu dondurma 8 TL, beni benden alan güllü dondurma ise 7 TL'ydi. Sizce nasıl?
Aktif dinamik hyecanlı bir günde Maya'ya gidilir. Efkarlı olduğumuz bir günde ise Karaköy Lokantası'na.
Çokta ucuz değil ama, mutlaka bir kez gitmek lazım
Yorum Gönder